Nu har vi äntligen fått offert och avtalsblankett för fiber - bifogat med detta brev. Efter samman- ställning av enkäten vann alternativet Telias Öppen Fiber. För att få fiber i Råstahem behöver vi vara minst 40 hushåll som väljer att acceptera offerten. Undertecknat avtal måste vara hos Telia senast den 19:e oktober. Vi vill dock samla in avtalen lite tidigare, den 12:e oktober, för att kunna påminna de som inte hunnit lämna in och ändå få in dem innan sista datumet.

 

Vad är Öppen Fiber?

Öppen fiber ger oss ett framtidssäkert fibernät som är öppet för flera bredbandsoperatörer. De flesta operatörerna erbjuder allt från enkla och billiga internetabonemang till kompletta abonnemang med Internet, TV och telefoni.

Läs mer på http://www.bredbandswebben.se/bbw/oppen-fiber.aspx

Varför Fiber?

 

  • Höjer värdet på villan/området mer än investeringskostnaden
  • Ingen fast kostnad för nätet som för telenätet - endast tjänsterna kostar
  • Relativt låga grundpriser på bredband - från drygt 150 kronor
  • Möjlighet till kombinationstjänster - triple-play som gör totalkostnaden för telefoni, bredband och TV lägre än idag.
  • Eget högkapacitets nät till huset - delas inte med grannar, Friends Arena, förbipasserande bilar och bussar, m.m som 3G/4G.
  • Nya Internetbaserade tjänster som IPTV (Telia, ViaSat, Canal+, HBO, Netflix m.fl. satsar hårt på detta just nu) kräver stabilt och snabbt nätverk. Det innebär att man kan hyra sin video online genom bredbandet.Om du accepterar avtalet och vill ha fiber - skriv på blanketten och lämna in senast 12 oktober till Skogsvägen 1, Svarvaregränd 4 - eller Växlarevägen 61.

Om du har frågor kring öppen fiber eller något annat som berör fiber kontakta oss på antingen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring någon av Mattias Björman - 070-4801333, Joakim Eriksson -
070 3213841 eller Sören Hedin - 08-6554595.Bakgrundsinformation
Dagens tekniker
Idag har de flesta ADSL som har en maxhastighet på 6,5/1Mbit/s med det avstånd som vi har till telestationen (drygt 3km). Vi kan inte förvänta oss någon utveckling på den hastigheten eller bättre stabiltet då den går på kopparnät. Det andra alternativet är 4G router som både Sören och Mattias har idag. Det fungerar skapligt idag men router har inte den stabilitet man skulle önska och det är ett delat medium vilket innebär att man delar på bastationens bandbredd. Om alla tittar på Melodifestivalen samtidigt så kommer bandbredden att sjunka radikalt, likadant om det snöar. Vi kan på den här tekniken förvänta oss en ökning av maximal bandbredd med nya tekniker men vi kommer inte ifrån begränsningarna där man bl.a. har en max nerladdningsmängd per månad just för att begränsa användningen av den delade resursen. Man har idag en maximal nerladdning på runt 40Mbit/s idag och troligen över 100mbit/s om 3-4 år men man kommer fortfarande att ha lägre när många kör samtidigt.
Användning av Internet idag och framåt
Hittills har vi bara pratat om hur det fungerar från huset till internet om vi tittar lite närmare på vad som händer den  närmsta åren inom hushållen så ser vi ett radikalt ökat bandbreddsbehov. Många jobbar hemifrån idag och jag har idag svårigheter att köra videokonferens hemifrån på mitt 4G då det inte är tillräckligt stabilt med VPN tunnel. Barnen tittar på SVT play än så länge mestadels på samma kanal och Stina jobbar på sin VPN tunnel. Till det kanske vi slötittar på friidrott från någon olinetjänst. Såhär ser det ut hos många eller kommer att göra inom några år och då skulle jag säga att 100Mbit/s i nerlänk kommer att vara ett måste för att det ska fungera. Det finns även ett behov hos spelande tonårsbarn för låga pingtider och det är något som mobilt bredband inte kan leverera i dagsläget.
Nästa tillfälle?
Vi har jobbat länge för att komma fram med den offert som ligger i dagsläget och även om priset för installation ligger i överkant så är det ett alternativ från en stor leverantör (Teliasonera) med flera leverantörer. Dessutom kan man låta sitt nuvarande bredband löpa kontraktstiden ut (har man Teliasonera kan man byta direkt om man fortsätter). Man kan idag välja mellan ett flertal nivåer på bandbredd där prispannet ligger mellan knappt 200SEK för 10M/1Mbit/s och runt 400SEK för 100/100MBit/s förutom avgiften för fiber om man har den på avbetalning. Man bör också beakta att Teliasonera installerar en färdig lösning med indraget och inkopplat modem. Väljer man Telia triple play med bredband/telefoni och 100/10Mbit/s kostar det idag 428SEK och då ersätter det Boxer, ADSL och fast telefoni.
Vad gör kommunen?
Sundbyberg bygger stadsnät så vi har upprepade gånger frågat kommunen om det kommer att göras något liknande och svaret har varit nej. Man vill att marknadskrafter ska styra och kommer inte att bygga ett stadsnät. Samtidigt har vi fiber i Järvastaden och Signalistens alla hyreslägenheter så alla nya områden får fiber i samband med nybyggnation vilket gör att vi inte kommer kunna räkna med någon generell uppgradering som vi kan dra nytta av.
Vad ska man göra?
Om ni är intresserade så är vi tacksamma om ni skickar in blanketten till någon av oss så fort som möjligt, vi vill gärna ha 37 till så vi får möjlighet att välja fiber till Råstahem.